Anorexia

Wil jij steeds meer afvallen? Meer en meer? En kan je er niet mee stoppen? Dan heb je misschien anorexia nervosa, ofwel de lijnziekte.

Je gaat ermee door, zelfs als je al te weinig weegt. Je bent er als het ware aan verslaafd. Je bent sterk vermagerd en hebt ondergewicht.

Ondergewicht? Dat betekent dat je te weinig weegt voor iemand van jouw lengte en leeftijd. Ernstig ondergewicht is schadelijk. Je lijf gaat in de spaarstand om energie te sparen. Een te laag gewicht vormt een risico voor je gezondheid. Je kunt je sneller moe en lusteloos voelen, je kunt je minder concentreren en je conditie gaat achteruit. Je denken en gedrag raken verstoord.

Gevolgen? Een sombere, negatieve stemming, Langzamer denken, een verstoring van je korte termijn geheugen. Je hebt moeite om je te kunnen focussen. Je gezichtsuitdrukking en gevoel vlakken af.  Je wordt besluiteloos en angstig. Je emoties heb je niet goed onder controle. Je gaat onduidelijk praten.

Door al deze gevolgen wordt het contact met andere mensen ook moeilijker. Je zult vaker sociale situaties en activiteiten vermijden. Je komt hierdoor in een sociaal isolement en je voelt je erg alleen. Overigens: ook jongens kunnen anorexia hebben. Herken je jezelf in bovenstaand verhaal? Neem contact met ons op of kijk eens op onderstaande sites of het nodig is hulp in te schakelen. Daar zie je ook hoeveel je het beste kan wegen voor je leeftijd.

Zoek je hulp, heb je vragen of wil je er over praten? Chat dan (anoniem) met ons of neem contact op met je schoolmaatschappelijk werker. Voor meer info:

https://www.ggzbreburg.nl/Zoekresultaat.aspx?search=anorexia

http://www.99gram.nl/

http://www.proud2bme.nl/

Tags: