Pesten

Plagen is onschuldig, pesten is gemeen.

Veel jongeren gaan angstig naar school; worden ze vandaag weer uitgescholden, geduwd en vernederd? Pesten is bedreigend. Het gebeurt elke dag weer, soms een jaar of langer achter elkaar. Vaak is er een groepje dat meedoet met de pestkop, dit zijn de meelopers.

Naast deze openlijke vormen van pesten komen ook vormen van pesten voor die niet zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld als een jongere altijd wordt buitengesloten, nooit ergens aan mee mag doen, op geen enkel feestje wordt uitgenodigd. En wat dacht je van cyber of digi pesten. Dat neemt steeds meer toe.

Digipesten kan 24 uur per dag doorgaan. De pester lijkt onzichtbaar. Het kan je huis onvelig maken. Haal altijd hulp bij digipesten. Print uit/sla op wat je kan als bewijs. Grove bedreigingen en systematisch lastigvallen zijn strafbaar.

Hoe langer het pesten duurt hoe groter de gevolgen zijn. De kans op onzekerheid en angst wordt steeds groter. En het herstel ervan duurt meestal erg lang. Jongeren die gepest zijn houden er meestal een groot gevoel van onzekerheid aan over, dat vaak gepaard gaat met een minderwaardigheidsgevoel.

Word jij gepest? Pesten kun je voorkomen of verhelpen.

Zoek je hulp, heb je vragen of wil je er over praten? Chat dan (anoniem) met ons of neem contact op met je schoolmaatschappelijk werker. Voor meer info:

Stop pesten, de anti-pest App

https://www.mindnederland.nl/melden/

meldknop discrimatie online

http://www.pestforum.nl/forum/

It's up to you

allerlei info (digitaal) pesten

 

Tags: