Rouw

Een voor jou belangrijk persoon overlijdt. Naar je gevoel staat je leven op zijn kop, is de grond onder je voeten weggeslagen. Alles is in een klap veranderd. De wereld ziet er anders uit, niets lijkt meer hetzelfde. Wat eerst belangrijk voor je was, lijkt plotseling minder belangrijk. Vaak voel je je niet meer op dezelfde golflengte met de mensen om je heen.

Dan volgt er rouw. Dat is jouw proces om jezelf aan te passen aan die nieuwe situatie. En dat valt niet mee. Je levert een gevecht om de pijn en het verdriet te boven te komen. Tegelijk moet je je leven weer op de rails krijgen of op de rails houden.

In het begin ben je alleen maar de pijn. Maar na verloop van tijd verandert dat ‘pijn zijn’ in ‘pijn hebben’. Langzaam neemt je leven weer een nieuwe wending en krijgt alles weer betekenis.

Het helpt het beste als je met familie, vrienden of bekenden praat over degene die is gestorven en wat dat met je doet. Samen delen dus. Soms kan dat niet of lukt dat niet. Aarzel dan niet om hulp te vragen bij je schoolmaatschappelijk werker of kom (anoniem) op de chat. Voor meer info:

http://www.doodgewoon-online.nl

http://www.voorjongehelden.nl

http://www.verlaatverdriet.nl/

http://www.in-de-wolken.nl/watisrouw

http://www.imwtilburg.nl/

Tags: