Seksueel misbruik

Seksueel misbruik komt best veel voor. Het overkomt zowel meiden als jongens.

Het meeste seksuele misbruik gebeurt door bekenden: opa, vader, moeder, broer, oom, een buurman, een collega, een arts, een sportcoach, leraar of een vriend, etcetera. Meestal is de dader een man, soms is het een vrouw.

Misschien ben jij seksueel misbruikt. Er is misschien één keer iets vervelends gebeurd. Of misschien ben je jaren misbruikt. Het kan gebeurd zijn toen je kind of puber was, maar ook toen je al volwassen was.

Als je seksueel misbruikt bent, kun je daar later in je leven op veel manieren last van hebben. Je kunt last hebben van angsten of depressief zijn. Je kunt lichamelijke klachten hebben of problemen met seks.

Als de dader een bekende was, was zelfs je eigen omgeving niet veilig. Misschien vind je het nog steeds moeilijk om iemand te vertrouwen. Of je voelt je machteloos. Soms voelen slachtoffers zich schuldig en schamen ze zich. Veel slachtoffers zijn bang voor de reacties van anderen als ze er over praten.

Wat kun je doen als het misbruik je nog steeds bezig houdt of belemmert? Seksueel misbruik kan geestelijke verwondingen achter laten. Als die verwondingen niet vanzelf genezen, is het belangrijk dat je hulp zoekt.

Geef niet op als dat niet meteen goed lukt of helpt, zoek verder. Je hoeft geen slachtoffer te blijven, met goede hulp kun je weer verder met je leven.

Zoek je hulp, heb je vragen of wil je er over praten? Chat dan (anoniem) met ons of neem contact op met je schoolmaatschappelijk werker. Voor meer info:

http://www.blauwemaan.nl/

http://www.st-lis.nl/

online hulp seksueel misbruik

 


 

Tags: