Seksuele voorkeur

 Bijna iedereen is wel eens verliefd. De een wordt maar één keer verliefd, de ander bijna elke dag. De een wordt verliefd op een meid. De ander op een jongen. Dit wordt een verschil in seksuele voorkeur genoemd.

Maar het gaat er natuurlijk niet alleen om of iemand een jongen of meid is: je valt misschien op mooie bruine ogen, op blonde lange lokken, op iemand met veel grappen of juist een verlegen type. En dat kan ook nog eens iedere keer anders zijn. Uiteindelijk is verliefd zijn altijd een unieke ervaring

Er zijn diverse mogelijke voorkeuren. Veel meer dan mensen vaak denken! De bekendste zijn:

Biseksueel: je valt op meiden en op jongens. Misschien wat meer op meiden, misschien wat meer op jongens.

Lesbisch: jij bent een meid en je valt op meiden.

Homo: jij bent een jongen en je valt op jongens.

Hetero: je bent een meid en je valt op jongens. Of je bent een jongen en je valt op meiden.

Verklaringen

Heteroseksualiteit, lesbisch zijn, homoseksualiteit en biseksualiteit zijn heel gewoon. Dit komt voor bij alle bevolkingsgroepen, in alle culturen en religies. Er is wel verschil in de acceptatie van seksuele voorkeuren per cultuur, religie of land. Maar de verschillende voorkeuren hebben altijd bestaan en zullen ook altijd blijven bestaan.

Het één komt alleen meer voor dan het ander.  Er zijn verschillende verklaringen voor verschillen in seksuele voorkeur. Het lijkt net als bij linkshandigheid: de meeste mensen zijn rechtshandig maar er zijn ook mensen linkshandig. We weten echter niet precies waarom. Wetenschappers denken dat je seksuele voorkeur vastligt in je hersenen. Ze vermoeden dat die samenhangt met je genetica en biologie. 

Coming out

Coming out of "uit de kast komen" betekent dat iemand er openlijk voor uitkomt dat hij homoseksueel, lesbisch of biseksueel is. Sommige ouders, vrienden of klasgenoten schrikken ervan of moeten eraan wennen, terwijl anderen het al vermoedden.

Voor jongeren is het een grote stap om dit te vertellen. Vaak voelen ze zich abnormaal. Ze zijn bang voor de reacties van hun familie en vrienden, of ze zijn bang voor discriminatie. Misschien mag het niet binnen jouw cultuur of religie of daar komt het zogenaamd niet voor. In Nederland is het gelukkig verboden om iemand te discrimineren om zijn/haar seksuele voorkeur.

Wil je meer weten, heb je vragen, wil je hulp met je coming out;  raadpleeg dan je schoolmaatschappelijk werker of ga op onderzoek uit op onderstaande sites. Of chat (anoniem) met ons. Hieronder zie je ook een link naar filmpjes over de coming out.

http://www.coctilburg.nl/

http://www.transvisie.nl

http://www.iedereenisanders.nl/

http://www.embracepink.nl/

http://www.coc.nl/

http://www.youtube.com/watch?v=geyAFbSDPVk (president Obama over homoseksualiteit)

http://www.youtube.com/watch?v=CO1gFLbPHc8 (bekende Nederlanders over hun coming out)

 

 

Tags: